2013. július 06, 11:57, szombat


fotók Hekuba Lecsó lovaglás

Segítsééég, hová tűnt Lecsó feje???Hála az égnek, megvan, ugyanott, ugyanolyan, sőt - Lecsó okos feje rohamléptekkel okosodik.

Mint a rutinos blogolvasók számára ismeretes, Lecsó és Hekuba januárban tért vissza hozzánk örökbefogadójuktól, ahol nagyon szerették őket, de sajnos a hozzáértés - mint utóbb kiderült - nem bizonyult száz százalékosnak. Mondjuk ki kerek perec, a két ló bizony egy cseppet el lett rontva. Hekuba csípett (lemeccselve), Lecsó párszor megpróbált felrúgni (lemeccselve), és a lovaglás, ajjaj. A két ló heveny zablaiszonyban szenved, nyomásra ellennyom, és előszeretettel megy az általa kiválasztott irányba, függetlenül a hátán kuporgó csomag idevágó óhajaitól. A tanulság, mely szerint a lószeretet és a jószándék nem elég, ismételten levonva, a két lószágot pedig munkára fogtuk.

Ezügyben hatalmas segítséget kapunk régi tanyabarátunktól, Évától, aki kijár az ifjoncokkal foglalkozni, és nem csak hozzáértő és lelkiismeretes, hanem nem is lóg le pl. Hekubáról, amit rólam sajnos nem lehet elmondani.
Hosszadalmas futószáras és földről történő alapozás után most elkezdtük a nyereg alatt történő munkát, ekkorra már az is kiderült, mi a legmegfelelőbb felszerelés. Miután a zablát az előzetes tesztek során látványosan utálták a jószágok, (Lecsó pl. minimális nyomásra a nyelve alá vette, és kifacsart nyakkal, határozott léptekkel elindult vissza a bandához),  visszatértünk az általam amúgy is preferált zablanélküliséghez. Hekubának összetákoltam egy orrszíjközpontú kantárt,Lecsót meg az XXL-es feje örömére egy szál kötőfékben lovagoljuk. (Még úgy 4 éve volt saját Cook-féle kantárja, amit valaki kölcsönkért és elfelejtette visszaadni, ha esetleg olvassa, hmm.)

Lecsót annó zabla nélkül lovagoltam be, reméltem, hogy vissza tudom piszkálni a tökfejébe az akkor beletett tudást. Eleinte futószáron is elhúzott (kantárral vagy kötőfékkel, oly mindegy volt neki), mikor a kötőfékbe kapcsolt futószárral már szép finoman (mármint Lecsószinten finoman) lehetett körön tartani, elszántam magam a felülésre.Egy busz kecsességével forgolódva lépésben úgy-ahogy elközlekedtünk, sok-sok megállás-elindulás-nyakkunkorgatás jobbra-balra-lefelé (eleinte csörlővel sem lehetett volna engedésre bírni, most meg már olyan ügyes, hogy nagyon.) Aztán az ügetés - Lecsó elindul, majd az első, számára szimpatikus íven úgy dönt, hogy ő akkor visszamegy a haverokhoz. Fej felcsap, nyak bebicskázik, Lecsó megy tovább.

Gyorsan kiderült, hogy nem érdemes akadémikus finomsággal viszonyulni a problémához. A pankrátorkodásunk nyomán méretes véres lyukak égtek a gyűrűsujjam szár illette felületeire, de megérte: a foglalkozás végére Lecsó készségesen rótta ügetésben a kisköröket, nagyköröket és nyolcasokat.

Képek a második szeánszról (az elsőnél nem volt ott senki, hogy dokumentáljon, a másodiknál váltottuk egymást Évával a lovon/fényképezőgépnél). Lecsó itt még megpróbált lázadni, de lényegesen kevesebb meggyőződéssel tette; azért született pár olyan kép, amiről nem a harmónikus kentaur-fíling ugrik be az embernek.

A Donaldkacsás képi világot idéző fehér kesztyűt azért vettem fel, hogy a helyükön tartsa a kezemen a ragtapaszokat.

Éva és Lecsó az első kóstolgatásnál......és utána:csak semmi szájtépés, kérem!Hekubával annyiból macerásabb volt a helyzet, hogy a 186 centim egyértelműen sok az ő nem egészen 140-ének. Annyi időre felültem rá, hogy kiderüljön, támadnak-e gyilkos gondolatai, aztán a nemleges válasznak megörülve a folytatást átengedtem Évának.Első foglalkozás nyeregből, kezdeti feszengés:anti-rollkur, nem a mi kérésünkre:félreértelmezett hátsóláb-aktivitás:...és amikor Hekuba már kapisgálta, mit szeretnénk tőle...<< 2013. július 10, 12:54, szerda 2013. július 05, 22:46, péntek >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)